AW kring Klimatriksdagens förslag

/ 2024-04-11 / Event

Vår förra AW genomfördes tillsammans med Klimatriksdagen och resulterade i att vi fick med oss en lista av konkreta förslag att analysera utifrån potentiell verkan. De förslag vi ombetts titta närmare på är följande:

  • Ekonomiska incitament för konvertering av personbilar med förbränningsmotor till el- eller biogasdrift samt för uppgradering av laddhybrider till elbilar.
  • Dynamiska (efter trängsel) och differentierade (efter fordonstyp, efter vikt och motortyp och tillgång till alternativa färdmedel med skillnader mellan stad och land) vägavgifter införs för personbilar och lätta lastbilar, och skapar trafikrättvisa mellan de som kör bil och de som åker kollektivt. Vägavgifterna införs i första hand i stadsmiljöer.
  • Intäkter från skatter från drivmedel och dynamiska, differentierade vägavgifter bidrar till finansiering av kollektivtrafiken, med utbyggd kollektivtrafik även på landsbygden.
  • Vägavgifter införs även för tunga lastbilar

Vid nästa AW träffas vi och diskuterar dessa förslag. Denna kommer att ske på Ivans Pilsnerbar, Järnmalmsgatan 4 på Ringön i Göteborg den 11/4 med start ca 17.00 (kom efter jobbet och ta med en arbetskamrat).